top of page

Hva er forskjellige mellom skreddersydd klær og fabrikk laget klær og hvorfor er pris forskjellige

Oppdatert: 21. sep. 2020

ser under video under hvor snakker man med flere erfaring om dette.Passform


Det er to ting som i svært stor grad påvirker nivået på stilen og klærne vi bærer. Riktig størrelse og riktig passform. Men hva er egentlig passform? Og ikke minst: Hva er egentlig god passform?


Når vi ser en velkledd person, er det naturligvis flere ting som kan tiltale oss: Stiltypen, kombinasjonen av plagg og materialer, måten personen bærer plaggene på. Listen kan gjøres ganske lang. Noe som likevel alltid påvirker inntrykket, er hvor godt plaggene passer til bærerens kroppsform. I det følgende skal vi forsøke å klargjøre begrepet passform og si noen ord om hvordan du får det meste ut av en passform som er god for deg.


Vi skal begynne med å fastslå at alle personer ikke ser like ut i plagg med nøyaktig samme type passform. Som en kort definisjon av hva «god passform» er, kan vi si at det er klær med et snitt som visuelt fordelaktig følger bærerens kroppsfasong. Det gjør at plaggene faller på best tenkelig måte og ser ut slik de er ment å gjøre fra designerens hånd. Klærne ser ganske enkelt bra ut på den som har dem på.


Dette er en detalj som kan være helt avgjørende for om et antrekk tar seg godt ut eller ikke. Passform er detaljen som kan gjøre at en billig dress som sitter riktig, kan se mye bedre ut enn en dress som koster det mangedobbelte, men har feil passform for den som har den på.


Når vi har kommet så langt, begynner nok mange av dere allerede å forstå hvordan det i store trekk fungerer. God passform er likevel et nokså relativt begrep, der bærerens smak og behag også til en viss grad må tas i betraktning. Generelt kan vi si at klær med god passform sitter uten å stramme og føles trange, men heller ikke sitter for løst og henger og slenger. De skal ganske enkelt løfte frem bærerens figur på en fordelaktig måte.


Vi kan også bruke passform til å trylle med det visuelle inntrykket av kroppsbygningen, forsterke eller skjule forskjellige trekk for å endre balansen i retning av det ønskelige. Svært høye og smale personer bør unngå for ettersittende klær, ettersom det ofte får dem til å virke enda smalere. For vide og løstsittende klær skaper merkelig nok det samme inntrykket, fordi det ser ut som om bæreren er så smal at han "drukner" i klærne. Litt ekstra stoff som ikke fremhever den langsmale kroppen, men som likevel følger kroppens konturer, er det man bør satse på hvis man ønsker å virke litt kraftigere.


Kraftige personer som ønsker å gi inntrykk av å være mindre omfangsrike, bør unngå vide, løstsittende plagg. De får en bred kropp til å se enda større ut. Men også her forsterker altfor ettersittende klær kroppens form på en måte man neppe ønsker. Nok en gang er det beste plagg som faller fint langsmed kroppens konturer, uten verken å sitte for løst eller å stramme. Passform kan også bidra til å skape inntrykk av detaljer som en mer markert midje, noe som i sin tur skaper en illusjon av en slankere silhuett.


Nå er det på tide å bringe på bane verdien av skreddertilpasninger. Å ta inn vidden på et plagg, eller for den saks skyld også legge det ut hvis det er tilstrekkelig med stoff til at det lar seg gjøre, er gull verdt, og ikke sjelden helt nødvendig for å få klærne til å sitte virkelig godt. Dette gjelder først og fremst plagg som dressjakker, som skal følge kroppens form og skape en fin silhuett. Bukser ser også atskillig bedre ut hvis beinvidden tilpasses dersom det er behov for det. Hvis buksene legges opp mye på lengden, kan det ofte være ekstra viktig å kompensere ved også å ta inn litt på beinvidden for at buksen skal beholde sin naturlige fasong.


For å oppsummere kan vi nok en gang konstatere at god passform i stor grad dreier seg om klærnes fasong i forhold til bærerens kropp. Deretter kommer et element av bærerens egne ønsker om hvordan klærne skal sitte. Det har for eksempel lenge vært moderne og populært med temmelig smale bukseben, som ofte er blitt båret uavhengig av bærerens kroppsform.


Det finnes egentlig ingenting som er riktig eller galt når det gjelder stil. Med kunnskap om hva som ser best ut på deg selv, kan du få det meste til å fungere. Med god passform har du kommet et godt stykke på veien, uansett stil.

132 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


Ekspert for å sy- og design klær og interiørtekstil

bottom of page